torstai 2. toukokuuta 2013

Lumi tuli, lumi suli...

Tapahtui viime jaksossa: kurssit, elämä täällä ja talvi olivat vasta aluillaan.

Tapahtuu tässä jaksossa: kurssit ovat taas aluillaan, mutta talvi on onnellisesti ohitse ja vaihtoaikaa jäljellä enää nelisen kuukautta. Hups...

ISC ja penkit joita kulutamme (ainakin) viisi päivää viikossa


Puoleen vuoteen mahtui aika pitkälti kaikkea samaa kuin mitä aiemmissa päivityksissä puhuttiin: luentoja, Suomi-seuran järjestämiä tapahtumaretkiä ympäri Hokkaidoa, hengailua uusien ja vanhojen tuttujen kanssa.

Uutta oli lomat, ensin lyhyt talviloma, jonka aikana pyörähdin Osakassa ja sitten puolentoista kuukauden mittainen kevätloma, jonka vietin melkein kokonaan poissa Sapporosta, mutta matkoista lisää myöhemmässä päivityksessä. (I promise!)

Omnom Takoyaki Osakassa

Seoulissa!

Sapporon talvi oli sanalla sanottuna karmea ja ennätysluminen. Vaikka täällä ei suoranaisesti ollut kovin kylmä (lämpötila tippui harvemmin alle -10C:n), lunta oli sitten senkin edestä.

Käytiin luistelemassakin, tosin sisätiloissa


Talven loppupuolella jalkakäytävällä kävellessä ei nähnyt mitään sivulle, sillä lumivallit oli pään yläpuolella. Yhtenä iltana saattoi tupruttaa niin paljon lunta, että sitä oli puoleen sääreen (siinä sitten kiva kahlata kouluun/kauppaan). Kouluun mennessä jäistä lunta vihmoi naamaan niin että kahden minuutin kävelyn jälkeen näytti enemmän surkealta lumiukolta kuin ihmiseltä... Ainoa positiivinen puoli oli se, että täällä oli selkeästi valoisempaa ja aurinkoisempaa kuin Suomessa (silloin yhtenä päivänä viikosta kun ei satanut lunta).

Hokudain kampukselta 








Sen lisäksi täällä ei tunneta käsitettä 'hiekoitus' joten tiet olivat super-liukkaita ja pyllähtelevät ihmiset olivat tuttu näky. Yksi kavereistani onnistui murtamaan jalkansa ja toinen kätensä ihan vain kadulla kulkiessaan, joten jos joku suunnittelee Sapporossa talven viettämistä suosittelen kovasti laadukkaisiin talvikenkiin panostamista. Tai sitten voi hankkia kenkiinsä sellaiset mummopiikit, joita täällä suositellaan kaikille.

Onneksi huhtikuun aikana lumi aika pitkälti suli pois, ja nyt kadut ovat miellyttävän leveät ja kuivat! Kylmä täällä vielä kuitenkin on, ja kevät on selkeästi myöhässä. Ehkä se tästä pikkuhiljaa.



Talven valopilkku! (Puhun tietenkin Sapporon lumifestivaalista!)

Jos ihmettelette, miksi jaksan jaaritella säästä näinkin paljon, ette selkeästi ole kokeneet Sapporon talvea. Suurin osa muistikuvistani koskee ulkona tarpomista kirosanat huulille jäätyen. Ei ollut kiva ei.



Joulukin tuli ja meni ja oli aika tunnelmaton... Aaton vietin Korealais-ruotsalais-englantilais-suomalaisseurassa. Oli meillä sentään pipareita.
Muuten noin mieleenjääneitä juttuja (matkojen lisäksi) oli käynnit Asahikawassa edustamassa 'yksipäiväisen Suomi-yliopiston' luennoilla, Takikawassa leipomassa lettuja ja kaurakeksejä ala-astelaisten kanssa, ja Ootakin hiihtomaratonissa. Kaikki nämä retket olivat siis Suomi-seuran kautta ja niinpä meille ilmaisia kyyteineen, ruokineen ja majoituksineen. Osasta maksettiin jopa pieni palkka!

Asahikawassa, Suomi edustaa!

Takikawan asema - täällä ei hei oo mitään!

Ehdittiin myös käydä Asahin olut-tehtaalla osana Contemporary Japanese Society kurssia. Kierroksen lopuksi saatiin myös maistella Asahin oluita (perusolutta, sekä kirsikkaolutta!) ja bussimatka takaisin olikin aika hilpeä. Siinä samalla sitten tuli puheeksi kutsua HUSTEPin vetäjä, Firkola-sensei, ja koordinaattori Takeuchi nomikaihin. Idea osoittautui hyväksi, kaikilla oli hauskaa ja kutsu on käynyt jo pariin kertaan uudestaankin ensimmäisen kerran jälkeen.

Eurooppalaiset ja kalja! (ja yksi jenkki)

Muita retkiä ei hirveästi ole ehditty tehdä, koska lumentulo ja loppuvuoden kiireet veivät kaikkien ajan ja halut lähteä pois Sapporosta. Viikonloput on siis kuluneet tutustumalla Sapporon izakaya ja baaritarjontaan mitä erinäisimmissä seuroissa.

Synttäribileet Sosei-ryossa

Nomihodai (juo niin paljon kuin jaksat) näyttää tältä

Lukukauden päätteeksi Hokudai myös järjesti kansainvälisille opiskelijoilla valmistumisseremonian, joka meille HUSTEPeille tarkoitta lähinnä ilmaista ruokaa (ja juomaa) ja juhlavaatteissa pönötystä.

Noin puolet HUSTEPista
Nyt on siis tosiaan uusi lukuvuosi alkanut, uusine kursseineen, mutta niistä lisää myöhemmin. Yritän kovasti päivittää blogia taas ahkerammin, ja hyvien säiden myötä varmaan tulee lisää kerrottavaakin!


6 kommenttia:

  1. Kiva nähdä kuvia! Sun hiukset on kasvaneet tosi pitkiksi! :-) Lienee kaikkialla ollut kamala talvi, onneksi se on nyt ohi!

    -Tuuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ne tuppaa kasvamaan vuodessa ku ei käy kampaajalla :D

      Täällä on nyt sit satanu tyyliin koko viikon, et kevättä odotellessa...

      Toivottavasti teillä oli kiva vappu!

      Poista
    2. Vappuna oli hieman viileää, mutta aurinkoista. Oli ihan kivaa, mutta biletyskuntoni ei kestänyt aattona kuin klo 01 asti. :-D Harjoittelun puutetta...

      Poista
  2. Kukaan, joka ei ole käynyt Sapporossa talvella ei tule ikinä ymmärtämään kärsimyksiämme...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut totuuden sanoja, ystävä hyvä!

      Poista
  3. Onpa kivaa, kun olet taas päivittänyt blogiasi. Olin jo luopunut toivosta ja jättänyt jokaviikkoisen toivorikkaan blogichekkauksen. Nyt sain vinkin, että kannattaa taas mennä sivuillesi. Mutta hei, nythän viimeisimmästä päivityksestäsi on jo yli kuukausi, joten kiireet näyttävät jatkuvan siellä nousevan auringon maassa. Ja nythän kotiinpaluusi jo lähestyy hurjaa vauhtia.
    Oikein antoisia jäljellä olevia japani
    viikkoja sinulle ja nähdään syssymmällä.

    Leena

    VastaaPoista