lauantai 22. syyskuuta 2012

War of the Papers aka byrokratiaa

Blogin kirjoitus vähän jäi matkustaessa ensin ympäri Japania (akselilla Nagoya-Tokyo-Osaka, lisää siitä myöhemmissä päivityksissä) ja sitten juostessa ympäri Sapporoa, mutta nyt vihdoin se kauan odotettu(?) virallinen vaihtovuoden aloituspäivitys! :D

Kansain lentokentällä



Torstaina tosiaan lensin Osakasta Shin-Chitosen lentokentälle Peachin halpislennolla ilman sen kummempia ongelmia. Kentällä oli vastassa japanilainen Riko, jonka avustuksella sitten siirryin junalla Sapporon asemalla ja sieltä taas taksilla suoraan tänne Kita8 asuntolalle.

Siitä huolimatta, että olin jo viiden päivän ajan ehtinyt tottua aikavyöhykkeeseen ja Japaniin noin ylipäätään tunsin olevani melko pihalla koko illan.

Ensimmäiseksi täyteltiin kaikenlaisia lippulappuja asuntolan manager-sanin avustuksella ja sain kuin sainkin oman huoneen (ensimmäisestä kerroksesta, jee!). Riko pysytteli vielä tässä vaiheessa mukana (ja ojensi minulle myös kasan erilaisia informatiivisiä lappuja ja lehtisiä), ja oli apuna huoneeseen tutustumisessa.

Lähdettiin vielä käymään läheisessä supermarketissa, joka oli aika ylivoimaisen iso sen jälkeen kun on tottunut näkemään Japanissa lähinnä conbineita (=ison R-kioskin kokoisia ja näköisiä 24/7 auki olevia pikkukauppoja). Nappasin mukaani jotain ruokaa, lusikan, vessapaperia ja keltaisia roskapusseja (Japanin kierrätyssysteemille täytyy luultavasti omistaa kokonainen oma posti joskus myöhemmin) ja sitten matkattiin takaisin asuntolalle.

Sovittiin Rikon kanssa tapaamisesta seuraavana aamuna, jonka jälkeen jäin yksin ihmettelemään uutta olinpaikkaani. Järjestelin vähät tavarani kaappeihin ja kävin raidaamassa komeron, jossa on entisiltä asukkailta jääneitä tavaroita. Saaliiksi tarttui riisinkeitin(!), parit kulhot ja pannut sun muut ja kasa henkareita (elintärkeitä, koska hylly/laatikkotilaa ei riitä suurimmalle osalle vaatteista).

Netin sai onneksi toimimaan ihan heti, muuten olisi voinut tulla vähän turhan yksinäinen olo vieraassa kaupungissa.



Seuraavana aamuna sitten reippaasti ylös, ja kohti kuyakushoa (kaupunginvirasto tjsp) eli luvassa lisää paperihommia. Aamupäivä meni kätevästi ensin täytellessä ohjeiden mukaan muuttoilmoituslappua (uuden systeemin mukaan siis residence cardin saa jo lentokentällä, ja sitten asunnon saadessaan käydään kuyakushossa ilmoittamassa osoite) ja sitten health insurance papereita.

Kuyakusholta siirryttiin postiin tekemään ilmoitus uudesta osoitteesta, joka sujui suhteellisen kivuttomasti. Mutta sitten sen pankkitili...

Jouduin täyttämään tarvittavat laput kolmeen kertaan, koska kirjoitin ensin nimeni väärässä järjestyksessä ja sitten väärillä kirjaimilla (kun kerran virallisessa paperissa nimi lukee tikkukirjaimilla, on sen oltava täsmälleen samanlainen myös muissa virallisissa dokumenteissa).

Yleisenä neuvona Japaniin muuttaville myös se, että kannattaa opetella etukäteen juuri tietynlainen allekirjoitus, sillä Japanissa ei käy mikä tahansa suitaisu länsimaiseen tyyliin (tämäkin tuli opittua kantapään kautta).

No, pankkitili mulla nyt kuitenkin on, ja sain myös tehtyä terveysvakuutusta varten suoraveloitussopimuksen (kai, olin välillä aavistuksen ulapalla siitä, mihin nimeni ja osoitteeni rustasin...)

Paperihommien jälkeen käväistiin Rikon kanssa yliopiston ruokalassa, joka on aivan käsittämättömän hieno paikka :D Pelkästään nuudelivaihtoehtoja oli parisenkymmentä, enkä edes ehtinyt vilkaista muita tarjoiluja. Jottei tämä posti kasvaisi ihan tuhottoman pitkäksi, ruokalastakin lisää myöhemmin.

Viimeinen virallinen osuus hoidettiin vielä international officessa, jossa täyttelin jotain lappuja ja annoin passit sun muut kopioitavaksi. Joudun tosin vielä maanantaina palaamaan tuonne, koska en ollut tajunnut ottaa valokuvaa ja akateemisen ohjaajan tietoja mukaan...

Lippulappuset


Ehdittiin myös käymään sadan jenin shopissa (joka oli kyllä vähän pieni versio, enkä saanut kaikkea mitä tarvitsin) ja toisessa supermarketissa ja sitten vihdoin pääsin takaisin asuntolalle :D

Tässä vaiheessa myös mun laukut oli onnellisesti saapuneet asuntolalle, joten vietinkin sitten loppupäivän järjestellessä ~35kg tavaraa yhteen kaappiin ja pariin laatikkoon.

Siinä siis tiivistetyssä muodossa viimeisen kahden päivän ihmettelyt.



Oikeastaan tänään vasta on alkanut tajuta, että tänne on jäämässä vielä yhdeksitoista kuukaudeksi ja että koko vaihtokokemus on vasta aivan aluillaan. Tänään myös tapasin muut HUSTEP-suomalaiset Oulusta, mutta siitäkin lisää myöhemmin xP

Tl;dr: päivät yksi ja kaksi meni paperihommissa, juoksemisessa ympäri Sapporoa ja yleisessä ihmettelyssä. Et kai mä nyt sitten ihan virallisesti asun Japanissa.

3 kommenttia:

  1. Kyaaaaaa oon vaan odottanu postausta, ja nyt jään odottaa lisää, ihan ku oisit jättäny cliffhangeriin :D kuvia huoneesta kanssa! <3

    C

    VastaaPoista
  2. Hei, on tosi kivaa, että kirjoitat tällaista blogia niin kuulee kuulumisia. :-)
    Mäkin haluun kuvan huoneesta!

    T. Tuuli

    VastaaPoista
  3. Kuvia huoneesta tulee, heti ku ehdin saada nää backlog postit pois alta :D (ja jaksan voimistella niin että onnistun jotenki kuvaamaan tän huoneen xP Pitää ehkä mennä ikkunasta ulos ja yrittää sieltä...)

    VastaaPoista